måndag 29 september 2014

Musjakt och delade erfarenheter

Igår var en mysig dag här på kliniken. Det var fantastiskt väder och efter lunch tog jag och några stycken till en promenad runt YtterJärna. Vi gick förbi det stora, vackra kulturhuset, den lilla hemtrevliga butiken som ligger i närheten och fortsatte vidare förbi Vita Villan och sedan ner mot havet. Solen glittrade i dom små krusningarna som blev av vinden och lite längre bort såg man segelbåtar som flöt förbi i maklig fart. Vi tittade även på de olika reningsdammarna som renar deras egna vatten och jag hade föväntat mig en snaskig doft av avlopp men faktiskt luktade det ingenting mer än vanligt jord, träd och luft...precis sådär som det luktar i naturen....friskt!

När jag kom tillbaka vilade jag mig en stund för sedan fick jag besök av Piaviola och Kjelle. Dom kom med favoritgodiset :D Pingvinlakrits och en fantastisk orchidee som jag kan ligga och titta på när jag filosoferar om livets goda. Det var uppfriskande med besök! Roligt att prata med människor som man inte behövde "lära-känna" först, även om det var första gången jag träffade Kjelle så kändes det som vi känt varandra alltid. Sedan är det alltid spännande med nya relationer också med tanke på alla dom nya människorna som jag möter på Vidarkliniken varje dag. Jag fick lite nyheter om kulturnatten och lite allt möjligt, tiden gick fort och Piaviola och Kjelle skulle vidare till Stockholm.

När dom hade åkt så satt det ett stort gäng som satt och tovade i vårt dagrum. Jag gick in och frågade om jag fick sätta mig där och tittade på vad de gjorde. Det skapades på hög nivå och det var i regnbågens alla färger. Det var en skön stämning med en hög ljudnivå, brasan sprakade och det pickades med ullnålen för glatta livet. Tjejen som satt till vänster om mig hade gjort fina hjärtan i rött och grått, den andra satt och tovade runda bollar till en mobil (en sån man hänger i fönstret, ovanför bebissängen och liknande) och en annan satt och tovade en delfin. Det var egentligen bara fantasin som satte gränser. Jag började tova ett hjärta <3. Sedan tovade jag ett hjärta till och ett till och ett till...sedan var klockan elva på kvällen och vi var några tappra som satt kvar. Vi slöt upp omkring en kopp te med lite tyst sprakande av den tafatta glöden som var kvar av brasan. Tiden gick fort och helt plötsligt var klockan halv ett och vi satt och gäspade i kör, med undantag av spaningen på den lilla musen som vi först bara hörde krafsa innanför väggen men som senare även tog mod och visade sig. Snacka om att checka in på ett lyxhotell med tanke på sopsorteringen där matrester sprider en härlig doft och möjlighet till att stilla hunger på ett enkelt sätt. Finns det en så finns det säkert fler, tänkte jag i mitt stilla sinne och hoppades att den bara skulle hålla sig till köket......

Det blev ytterligare intressanta samtal om olika erfarenheter av vården i Sverige 2014. Jag vill inte skriva om något här med risk för att någon känner igen sig eller lyckas identifiera namn på berörda personer men det var hemska saker som man inte önskar någon ska få vara med om och där det även är ofattbara att det existerar i vårt land där vi borde ha god sjukvård på ALLA plan.

Idag var jag otroligt trött. Jag är ingen van nattsuddare längre och även om det var värt det så får jag betala dagen efter med både ork och kraft.

Ikväll har jag varit på skyspace. Vad är det måntro? Ja, hur ska jag börja....

Skyspace vid Vidarkliniken är den enda i Sverige och blir då den nordligaste skyspacen som finns. Den ser ut som en gammal, rund trätunna utifrån och går man in i den är den lika rund på insidan och så liknar den ett rymdskepp med sittplatser i sten jämns med väggarna. Det är svart, uppvärmd marmor på golvet och vi hade tur som kunde lägga ut våra medhavda filtar och lägga oss ner och titta. Vi var inte så många så vi fick plats. Hade vi behövt sitta hade det nog blivit ruskigt ansträngt för nacken då man tittar uppåt hela tiden. När jag låg ner var det som att titta på ett gigantiskt öga utan pupill och med en iris som skiftade färger i alla olika nyanser du kan tänka dig. Jag hade fått till mig att vi skulle få en guide och mycket riktigt kom det en man som öppnade och släppte in oss. Jag började ställa frågor för jag var precis som ett barn som ska lära känna någonting nytt. Jag hade verkligen inte en aning om vad som skulle ske och vad jag skulle göra. Guiden som inte var en guide utan bara en kille som kom och öppnade dörren svarade bristfälligt eller så gott han kunde, han hade inte riktigt talets gåva om jag inte uttrycker mig allt för illa. Jag frågade på om vad som skulle ske, uppfattar alla samma sak, vad har vi att förvänta oss och så vidare och till slut säger jag högt "man kanske bara ska vara tyst här" Varpå en kvinna i gruppen ber om att jag ska vara tyst för hon tycker det här är alldeles fantasiskt och vill njuta av detta ögonblick. Självklart får jag respektera detta varpå jag känner mig så himla dum samt otroligt korkad eftersom jag inte har en aning om vad som ska hända. Vad är det som är så fantasiskt? Är det att irisen byter färg, är det tystnaden, är det ljuset...ja jag hade bara en massa frågor och undrade vad jag gjorde där.... Efter en timme klarade inte kroppen mer. Trots filten och medhavd kudde fick jag otroligt ont i ryggen, rumpan, vaderna, nacken, fötterna, ja överallt. Jag satte mig upp men då kände jag att jag störde den där kvinnan. Efter att diskuterat lite med mig själv tog jag på mig skorna och gick därifrån.

Jag var så besviken. Jag hade offrat och lidigt så mycket för denna upplevelse som bara blev pannkaka. Eftersom stomin strular åt jag ingenting efter lunch jag ville inte riskera att det började flöda och läcka. I och med att jag skulle gå iväg till skyspace det blev en förändring i vardagen med tider att hålla (18:04). Då skapades det en inre stress så jag kräktes två gånger och även en gång när jag gick därifrån. Tänk om killen tagit sig 10 minuter att besvara mina frågor, då hade nog min upplevelse blivit annorlunda. Jag hade varit nöjd och därmed tyst och då hade kvinnan sluppigt irritera sig på mig och det hade blivit en bra energi och stämning. Skyspace var inget för mig!

Idag har jag varit helt behandlingsfri, jag har inte ens fått insmörjning på fötterna. Undra om dom glömt bort det eller om det ska vara så? Jag får fråga i morgon....

Ha en skön vecka så får ni snart en ny uppdatering :D                                                                                                                                                                

1 kommentar:

  1. Vad mysigt att tova, och när man är flera riktigt trevligt. Synd att inte skyspace blev lyckat för dig, du kunde ju fått lite mera information så kanske det hade känts bättre. Ta hand om dig, gillar när du uppdaterar så vi som följer dig får veta hur du har det. Kram kram

    SvaraRadera