fredag 20 april 2012

Hej jag heter Nina, jag skiter från en påse på magen!

Att förlika sig med att man skiter från en påse på magen är inte lätt. Även om jag skriver orden och läser dom har jag svårt att fatta att det är mig själv det handlar om.

Jag har en ileostomi som betyder att tunntarmen är upptagen på magen och kopplad till en påse för att avlasta tjocktarmen. Detta på grund av att en av tumörerna satt på ändtarmen och tjocktarmen. När man tog bort tumören skar man även bort de delar av tarmen som tumören satt på och sydde ihop de friska delarna med varandra. För att detta ska läka och blir bra så har jag fått en tillfällig stomi. Mellan 3-6 månader brukar man ha den och i mitt fall ser det ut som att det blir 6 månader...så himla kul det kommer bli i sommar..... INTE!!! Jag har redan börjat titta på vad för slags kläder jag kan ha och inte ha..känns som att sommaren kommer gå i svart och mina afrobyxer kommer bli väl utslitna. Eftersom jag kommer att få cellgifter och den behandlingen är under en 6 månaders period så vet jag med största säkerhet att det inte kommer finnas möjlighet att lägga ner tunntarmen under den perioden. Det kommer dröja fram till hösten innan operationen blir av för att lägga tillbaka tarmen.

Jag kan säga att jag mår illa när jag tittar mig själv i spegeln med påsen hängandes på höger sida av magen. Det finns säkert dom som tycker att det inte är något men för mig är det en pina. Jag känner mig ofräsch, ful och äcklig. Jag har lärt mig med tiden att byta bandaget och tömma påsen och underhålla så det ser bra ut och så men även om jag inte kräks längre som jag gjorde i början så är känslan precis på samma sätt som det var från start. Nu har jag sock inget val, det är bara så att jag måste ta hand om det och då är det bara att göra men det kommer att ta tid att fatta...

Mitt liv ska ju egentligen inte förändras för att man har det här tillfälligt men det är klart att det förändras. Det är ju inte så att jag tänker kliva omkring i bikini och bada i sommar. Det bli vassen för mig i sommar och på helt andra vilkor än vad man skojat om förut. Jag har svårt att se mig själv i en badräkt med tanke på att jag tycker att påsen står ut och syns. På måndag ska jag träffa stomiterapeuten och titta på alternativa påsar och vad som finns att byta till för att se möjligheterna och inte svårigheterna.

Jag kämpar varje dag för att leva och acceptera...

Jag har skrivit det förut och jag satsar verkligen på att 2013 blir ett bra år, hälsan på topp och massor med möjligheter att njuta av livet.

3 kommentarer:

 1. Hej Nina!! Nej, det kan jag förstå inte är det roligaste upplägget för ny baddräkt/ bikini i sommar. På ett sätt samma som det här dem graviditet, då får man också leta efter de kläder om sommaren som dödljer mer än det visar men ändå är bekvämt att ha på sig. Alla kramar till dig!!

  SvaraRadera
 2. 2013 kommer att bli ett bra år Nina!
  Armageddons år 2012 ska ju vara ett skit-år för alla, så vi ser fram emot 2013 istället.
  Vad gäller påsen så kan jag förstå att det är svårt för dig. Kämpa på! Kramar.

  SvaraRadera
 3. Du resonerar så klokt Nina.
  Påse på magen förknippas inte med männniskor mitt i livet. Det ska ju inte va så...
  Håll i och håll ut. Fredagskram Bettan och Stefan

  SvaraRadera