söndag 1 maj 2011

Våren med Valborg


Heliga Valborg var en abbedissa som enligt legenden var en engelsk prinsessa som blev kallad av ärkebskopen till Tyskland för att kristna tyskarna på 700 talet. Hon blev kanoniserad (helgonförklarad) under slutet av 800-talet och under medeltiden utvecklades en särskild kult tillhennes minne mot häxor och onda krafter. Till minne av flyttning av hennes reliker (kvarlevor eller föremåls om kan knytas an till ett helgon) har hon namnsdag den 1 maj.

Sonen följde med en klasskompis till landet under helgen och jag åkte till Pilla och Nicke ensam för att mysa och grilla. Blev ingen sen kväll och eftersom jag hade bilen blev det inga större utsvävningar. Det känns bra idag!

Idag är det arbetarrörelsens internationella högtidsdag.
Den ligger till grund för en strejk om 8 timmars arbetsdag i Chicago i maj 1866. Heymarket massakern.


Haymarketmassakern  inträffade i Chicago i maj 1886 närr strejkande anarkistiska arbetare demonstrerade för åtta timmars arbetsdagtorget Haymarket. 200 poliser ingrep och började upplösa demonstrationen, när plötsligt någon kastade en bomb från en sidogata. I det kaos som följde började polisen och några arbetare beskjuta varandra vilket ledde till sju polisers och 21 arbetares död.
Åtta anarkister och strejkledare greps och åtalades för att ha medverkat till att en bomb kastades mot polisen. Fyra av de dömda hängdes. Louis Lingg begick självmord i fängelset, medan guvernören i Illinois Richard James Oglesby omvandlade två dödsstraff till livstids fängelsestraff. När processen några år senare togs upp på nytt blev det uppenbart att ett justitiemord hade begåtts – inga bindande bevis för brott fanns. De tre överlevande släpptes ur fängelset, medan de redan avrättade blev martyrer för arbetarrörelsen. Till minne av Haymarketanarkisterna antogs den första maj som arbetarrörelsens internationella kampdag.
(Hämtat från Wikipedia 20110501 kl.09.30)

Jag tänker att man vet för lite om den histora som ligger till grund för de olika högtiderna som man firar.
Första maj är demonstation och tal på torget. Här i Norrköping är det också jippo med kortege av äldre bilmodeller och motorcyklar. Det är tivoli vid folkborgen och Halvars glass-stånd har en kö som man sällat skådat.

Ha en skön dag och var rädda om era medmänniskor!

2 kommentarer:

 1. Socialdemokraterna har tillsammans med fackföreningarna demonstrationer och tal på 1:a Maj sedan slutet av artonhundratalet.
  Som ända fram till för några årtionden sedan levt med hot och trakasserier från högern (numera omdöpt till moderater) Det är ju arbetarnas dag.
  Varför är då Socialdemokraterna med på arbetarnas stora dag? Jo, arbetarnas fackföreningar som bildade LO hade mycket svårt att få genom sina krav som t ex 8 timmars arbetsdag, semester, pensioner och trygghetslagar för arbetare mm mm, de behövde ett parti som drev deras frågor och bildade då SAP som står för Socialdemokratiska Arbetares Parti.
  Numera häcklas den sanna arbetarrörelsen av högerns Moderaterna med att själva kalla sig arbetarparti. Ja, du milde himmel!
  Arbetare är alla som säljer sin tid och kraft till en arbetsgivare. Så även den sk tjänstemannasektorn är arbetare, men ville förr bara för att de var i en arbetsledande position ha en egen fackförening som kallades för tjänstemanna-facket ( SIF, SALF och några till)

  Det var lite fakta på 1:a Maj. Håll till godo.

  HÅLL FANAN HÖGT! SAMLADE VI ÄR STARKA OCH SÖNDRIGA VI FALLA!

  SvaraRadera
 2. Ska ju vara korrekt: ENADE VI SEGRA SÖNDRIGA VI FALLA!

  SvaraRadera