Försöker förbrilt att kämpa mot Johan Blund.
Jag är egentligen hur trött som helst men har ett uppdrag som ska utföras vid midnatt.
När man slår på John Blund på wikipedia (2011-03-18 kl.23.25) får man fram den här informationen
John Blund eller Jon Blund är ett sömnväsen i skandinavisk tradition. Besläktade sömnväsen finns i norra Europa.
Redan på 1700-talet finns belägg för en konkretisering av sömnen, en sömngivare som kommer speciellt till barn. Den danske författaren H.C. Andersen ger honom gestalt i sagan om Ole Lukøie 1842, i svensk översättning Jon Blund. Det första skriftliga belägget för Jon Blund återfinns i Olof Verelius lexikon Index Lingvae Veteris från 1691, där kallas han för Joen Blund och jämförs med isländska Blundur och latinske Somnus (grekiskans Hypnos). Under 1700- och 1800-talet kallas han för Jon Blund.
Jon Blund har med sig två sömnparaplyer, ett svart för stygga barn och ett färgglatt för de snälla. Han har även med sig en spruta med söt mjölk som han kan spruta in i ögonen på barnen. Då blir de så tunga i huvudet att de somnar.
Den mellaneuropeiska sömngivartraditionen utgörs av Sandmann en sagofigur som enligt sagan kommer och strör sand i barns ögon, detta för att sömnen skall inträda. Beviset, säger sagan, för att Sandmann har strött sand i ögonen, är de korn av torkade tårar som emellanåt förekommer i ögonen om morgonen. Denna tradition representeras i Tyskland av Sandmann, i Nederländerna av Klaas Vaak, i Frankrike av Marchand de sable och på Brittiska öarna av Sandman. På Färöarna strör Hákun torvmull i ögonen istället för sand.
Undra om det svarta paraplyet ger mardrömmar och det färgglada ger vackra, goda och sköna drömmar?
Men mjölk i ögonen .... det känns lite sisådär :o) undra vad livsmedelsverket rekomenderar för sömnlöshet?
Hitta ingen speciell kost för sömnlösa nätter men däremot fem råd som hjälper mig att äta hälsosammare.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/
1. Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.
2. Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
3. Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
4. Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
5. Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen
Livsmedelsverket rekomenderar följande:
Om man ska få i sig alla näringsämnen kroppen behöver, utan att gå upp i vikt, finns det inte plats för särskilt mycket läsk, godis, bakverk, glass och snacks. I dag äter genomsnittssvensken ungefär dubbelt så mycket av dessa ”tomma” kalorier som det egentligen finns plats för.
Hela kroppen fungerar bättre, och det är lätt att äta lagom mycket, om man äter regelbundet - frukost, lunch, middag och något mellanmål däremellan.
Under rubrikerna till vänster kan du läsa mer om kostråd för olika grupper och råd om fisk, folsyra och salt. Här hittar du också tallriksmodellen och de svenska näringsrekommendationerna.
Lika viktigt som det är att äta bra är det att röra på sig varje dag. Utnyttja varje tillfälle till motion i vardagen - ta till exempel trapporna i stället för hiss, cykla till jobbet, delta i barnens lek. Tänk också på att städning, handling, gräsklippning, snöskottning med mera också är fysisk aktivitet! Läs mer under rubriken Råd om fysisk aktivitet.
Hej och hå! Det är bara att kämpa på och förändra sina livsvilkor om man vill leva hälsosammare.
Själv hänger jag i vad gäller att inte äta godis, fikabröd och efterrätter.
Har inte märkt någon större förändring rent hälsomässigt och sötsuget kommer när jag minst anar det. Och då kommer det rejält!!!
Nu ska jag gå och väcka sonen för nattens bravader :o)
Fridens liljor mina vänner!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar