Kan man verkligen värdera ett arbete i pengar?
Den enheten jag arbetar som chef för består av förskolor, familjedaghem och öppnen förskola.
Vi har en medelålder på ca 53 år och majoriteten består av kvinnor.
På förskolorna arbetar man utifrån läroplanen för förskolan och på familjedaghem och öppna förskolan har man allmänna råd att följa som grundar sig i läroplanen.
Man arbetar utifrån ett pedagogisk tänk där man har ett förhållningssätt att barn lär för livet.
Majoriteten av personalen har gått på högskola/universitet och läst till förskolelärare eller fritidspedagog.
En del av personalen är barnskötare vilket innebär att man endast har gymnasial kompetens. Det man inte får glömma här är att barnskötarna har en lång kompetens och även om dom inte har utbildning att luta sig emot anser jag att dom förvärvat stor kunskap genom erfarenhet och engagemang.
Familjedaghemmens pedagoger har arbetat otroligt länge och i sina egna hem. Deras utbildning är oftast bristfällig och kompetensen grundar sig nästan helt på erfarenheter.
Genomsnittslönen hos mig bland dagbarnvårdarna (familjedaghemmen) ligger på 20.935 kr. Då dras det ca 30% skatt på det vilket innebär att man får ut en lön på ca 14000-15000 kr/månaden.
Då har du verksamhet för 6-7 barn i ditt egna hem. Dagbarnvårdarna får ett tillägg/barn/dag beroende på om dom är 15h eller mer som ska täcka mat och förbrukningsvaror. På ett ungefär tror jag att det rör sig om 50 kr halvdag (15h barn) och 100 kr heldag. Det är ju en minst sagd skälig summa att få för att man befinner sig i sitt hem och erbjuder verksamhet med en flexibel arbetstid från 06.15-18.30.
Genomsnittslönen hos en barnskötare hos mig ligger på ungefär 20.709 kr och hos en förskolelärare 24.064 kr. I ditt uppdrag som barnskötare eller förskolelärare arbetar du på schema och har ungefär 38h arbetstid i veckan dagtid, sedan tillkommer 2h som ska täcka möten på kvällstid. Förskolans personal har alla sina personalmöten på kvällstid. Arbetsplatsträffar, husmöten, avdelningsmöten, föräldramöten osv.
I din arbetstid ska ingå planeringstid, man jobbar ju dock efter en läroplan och då måste man ha tid att både dokumentera, reflektera och utvärdera. Från den reviderade läroplanen ger man också förskoleläraren ett särskilt uppdrag där man ansvarar för planering av dokumentation, utvärdering och utvecklingssamtal. Du ska också ha utvecklingssamtal med föräldrarna, vara delaktig i olika gruppverksamheter såsom krisgrupp, likabehandlingsarbetet, samverkansråd, utvecklingsgrupp, budgetgrupp osv. Allt inom ramen för din arbetstid. Glöm nu inte det STORA och VIKTIGA arbetet man gör med och för barnen.
Först kommer budgeten där man ser vad man har för förutsättningar för sin verksamhet och ska man följa alla lagar och regler med läroplan och allmänna råd är det bara att konstatera att sverige vill ha en fantastisk verksamhet.... på papper .... men verkligheten i vardagen ser det annorlunda ut.
Sedan kommer lönetider....1,5% är vad som ska ut till medarbetarna under 2011.
Hur ska man värdera en persons arbete som är med och bygger morgondagens sverige med en stark tilltro på människans möjligheter och kapacitet. Som varje dag lyfter varje liten persons självkänsla och får den personen att bli både bekräftatd och stärkt.
Jag skulle kunna göra listan både lång och utförlig men jag tror att poängen har gått fram.
Det går inte att värdera barnomsorgspersonals arbete i pengar för så mycket pengar kommer det aldrig att finnas i hela världen!
Ja visst är det snålt!! Det är ju inte änns ett påslag som följer infaltionens uppgång...
SvaraRaderaGlöm heller inte dbv huvudansvar och förskollärarens pedagoiska huvudansvar. Ett likvärdigt ansvar utan människor (bara maskiner)ger mer klirr i kassan. Vilken värld vi lever i.. =(
Glömde skriva att det måste vara oerhört svårt att få till en lönespridning och få pedagogerna att vara nöjda med vad de får i lönepåslag, när man inte har direkt något att ge... =)
SvaraRaderaLYCKA TILL!
Intressant inlägg. Hur ska man värdera en människas arbete? Ett arbete likt det du nämner som bland annat innebär stort ansvar att lära barn för livet och att stärka och peppa barn till att bli självständiga och kritiska individer som fungerar i ett samhälle. Ett kvinnodominerat yrke, som så många andra i samma grupp är underbetalt. Att utbilda sig till lärare är dock knappast ekonomiskt försvarbart idag, inte minst med hänsyn till den löjligt låga löneutveckling som råder. Det finns ingen som helst balans mellan löneutveckling och inflationstakt. Ha en bra dag Nina! kram Johanna
SvaraRaderaJag håller helt med dig. Det går inte att värdera detta i pengar. Jag anser att de ska riktigt bra betalt. Dels för att det ska komma in mer killar/män i yrket då det är alldeles för så och de behövs bland barnen också. En annan anledning är att det är dem som tar hand om våra barn hela dagarna, de är mer med dem i veckorna än med sina föräldrar. I alla fall i mitt fall som jobbar heltid. Det är beundransvärt att de tar hand om barnen och lär dem en massa intressanta saker var dag samt får dem att växa som individer. DET ska de ha betalt för.
SvaraRaderaCici
Kloka tankar och bra att man känner ett engagemang.
SvaraRaderaTack för era kommentarer!